Introdusa in 2002, rovinieta este termenul folosit pentru tariful de taxare a utilizarii drumurilor nationale in Romania, cu alte cuvinte, taxa pentru a putea circula in afara localitatilor. Aceasta trebuie platita atat de persoanele fizice cat si de cele juridice, indiferent de starea imatricularii masinii (fie ele inmatriculate definitiv sau temporar).
In general, soferii se lovesc de aceasta taxa de cateva ori pe an, de obicei la plecarea in concediu si opteaza pentru achitarea pe o zi sau o luna, in functie de durata deplasarii. Pentru firmele ce detin autovehicule de transport marfa insa, rovinieta trebuie platita integral pe un an, la fiecare inceput de an. Exceptie fac situatiile in care companiile ofera transport numai in zone urbane, cum ar fi serviciile de transport marfa din Bucuresti, intre distribuitori, cazuri ce sunt extrem de rare. Restul companiilor de acest gen trebuie sa achite aceste taxe anual, iar daca este vorba de transport de marfa in afara granitelor, la aceste cheltuieli se adauga si rovinietele si taxele de drum din alte tari Europene.
Pentru camioanele de transport marfa de diverse tonaje, tarifele pentru rovinieta sunt dupa cum urmeaza:
- La camionete intre 3,5 t si 7t tariful pentru un an este de aproximativ 1250 lei
- La camioane de la 7t pana la 12 t, tariful pentru un an este de aproximativ 2500 lei
- La camioane cu maxim 3 axe, de peste 12 t, tariful pentru un an este de aproximativ 3250 lei
- La camioane cu minim 4 axe, peste 12 t, tariful pentru un an este de aproximativ 5450 lei
Aceste sume pot parea extrem de mari, mai ales in conditiile in care firmele de transport pot detine de la 5-10 pana la sute de autoutilitare, insa si amenzile sunt pe masura:
- La camionete intre 3,5t si 7 t, amenda minima este de 2500 lei, iar amenda maxima 3500 lei
- La camioane de la 7t pana la 12 t, amenda minima este de 3500 lei, iar amenda maxima 4500 lei
- La camioane cu maxim 3 axe, peste 12 t, amenda minima este 4500 lei, iar amenda maxima 6000 lei
- La camioane cu minim 4 axe, de peste 12 t, amenda minima este de 6000 lei, iar amenda maxima de 9000 lei.
In conditiile in care ,in general, camioanele de transport marfa sunt oprite cel mai des pentru controale de rutina, firmele de profil nu isi pot permite sa ignore aceasta taxa pentru macar o zi. Cu toate acestea, raspunsul la intrebarea „este pretul rovinietei prea mare pentru transport mafa?” nu este unul ce se bazeaza pur si simplu pe aceste cifre, sumele sunt intr-adevar mari, insa castigurile sunt si ele direct proportionale cu cantitatea de marfa transportata, deci cu tonajul camioanelor. Mai mult decat atat, in Romania nu exista taxele de autostrada ce se regasesc in tari precum Franta sau Spania, care se pot ridica la pretul rovinietei pe un an intreg pentru doar cateva sute de kilometrii de autostrada.
de unde aveti cifrele astea pentru amenzile de la camioane?
aoleu dar ce scoruri au astia pentru rovinieta pentru camion…pfff
Pai e normal. Doar nu poti compara un logan cu un camion. 🙂
Am impresia ca cifrele sunt putin exagerate… De unde te-ai informat?
Direct de la sursa. 🙂