Foarte multe persoane tasteaza aceasta intrebare prin motoarele de cautare si ajung pe blog in cautarea unei solutii minune pentru a scapa de amenzile pentru rovinieta. Ei bine, o solutie minune din pacate nu va pot oferi deoarce minunile nu sunt tocmai punctul meu forte, insa va voi da 2 variante care fara indoiala va vor ajuta sa scapati de amenzile pentru rovinieta:
- Circulati doar in zonele unde nu aveti nevoie de rovinieta. Nu stiti care sunt acestea? Avem un articol pe tema asta chiar aici.
- Cumparati rovinieta. Moral si normal este sa fiti in regula si cu toate taxele la zi. Scuza celor mai multe persoane este ceva de genul: „Bai nene, eu circul 2 zile pe an cu masina asta, de ce sa cumpar rovinieta pentru doua zile?”. Ei bine, pentru ca asa este normal! Cei care au gandit aceasta taxa, s-au gandit si la acele persoane care circula foarte putin cu masina si au oferit posibilitatea de a cumpara rovinieta pe o zi, pe o saptamana sau pe o luna. Rovinieta pe o saptamana de exemplu pentru un autoturism costa fix 13.25 Lei. Merita oare pentru 13 lei sa luati amenda de cateva sute de elei? 🙂
Daca aveti alte idei/solutii pentru a scapa de amenda pentru rovinieta, va astept in sectiunea de comentarii sa le dezbatem.
e moral si normal dardupa ce bag 500-800 de ron pe an in masina strict pe rulmenti amortizoare directie si alte defecte cauzate de drumurile pe care circul mai e asa moral si normal???
Da este moral deoarece daca nu ai plati rovinieta nici tu, nici eu, nici celelalte sute de mii de soferi am circula pe drum foriester sau poate nici pe ala 🙂
Daca in mintea ta faci comparatie cu alte tari mai civilizate si spui ca aia au drumuri bune, incearca sate gandesti de doua ori. In Franta de la Nice pana la Toulon m-a costat in jur de 50 euro taxele de drum. Cu jumatate din banii astia in Romania iti cumperi rovinieta pe 1 an si mergi unde doresti.
Hai sa nu ne mai plangem de mila si sa fim realisti 🙂
Da, dar acolo daca-ti rupi masina-n gropi(sa admitemca ar exista) cineva te despagubeste dar la noi circuli o viata prin gropi cu toate taxele platite fara sa aiba nimeni nici un stres, sefii de la CNADR isi iau primele si salariile astronomice, legea este facuta sa functioneze intr-un singur sens; noi sa platim, dar pe ei nu-i trage nimeni la raspundere pentru caltatea proasta a drumurilor, lipsa marcajelor si semnelor de circulatie, normal ar fi sa avem si noi dreptul sa-i tragem la raspundere pentru banii pe care-i platim.
Mare dreptate ai nae! Respect!
Morala articolului? De ce ti-e frica, de aia nu scapi =))
Morala articolului este de fapt: baga-ti mintile in cap si plateste-ti taxele care ti se cuvin 😛
nicolae an franta sau unde vrei tu se repara o data la 20 ani nu ca la noi de doua ori pe an si unde a fost groapa ei fac damburi si asi mai dau si prime
Aici nu te pot contrazice.
Din pacate asta este situatia. Rau, cu gropi, cu drumuri rele, spagari, incompetenti la fiecare institutie, este tara noastra si locuim in ea. Atata timp cat locuim in ea trebuie sa ii respectam legile 🙂
Ati ramane uimiti sa vedeti de cate chestii se poate lega un avocat bun sa conteste amenda pentru lipsa rovinietei.
Eu am contestat o amenda care era pe bune si culmea am castigat. Sistemul nostru inca are multe portite …
asa este
Pentru a da un raspuns dlui Mircea care conform comentariului publicat consimte cu legislatia si situatia economica a Romaniei va intreb de ce sa nu facem comparatie cu acele (tari civilizate)? O parte din costurile reabilitarii unui drum este format din salariile mucitorilor care in acele (tari civilizate)sunt de 10 ori mai mari fata de romania,in timp ce pretul carburantului, care contine partial si o taxa de drum este mai mic.
Domnule mircea in acele tari civilizate soferul are posibilitatea dea evita autostrazile circuland pe drumurile nationale ale tarilor respective ai caror stare este de multe or mai buna decat al autostrazilor romane exemplu in Spania poti ajunge de la granita franceza pana in Malaga (cca 1000 km)fara a plati taxa de drum chiar circuland partial pe autostrazile nationale (in spania doar autostrazile private percep taxa de drum) iar in lipsa acestora se poate folosi gratuit reteaua de drumuri nationale ai caror carosabil se schimba in totalitate aprox odata la 10 an indiferent de gradul de uzura.