The post Amenda Rovinieta fără semnatura agentului constatator appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>Astăzi vom vorbi despre amenzile pentru lipsa rovinietei care ajung fără semnatura agentului constatator.
Conform Decizia ICCJ nr. 6 din 16 februarie 2015, care a fost data de Completul competent sa judece recursul in interesul legii, a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 199 din 25 martie semnatura agentului constator este obligatorie pentru aceste amenzi.
Înseamnă ca dacă ați primit un proces verbal care nu este semnat, puteți sta linistiti deoarece amenda respectiva este nula.
Cei de la CNADNR, ca băieți deștepți ce sunt, după ce s-a dat legea respectiva au început sa trimită amenzile semnate electronic.
Nici procesele verbale pentru lipsa rovinietei care sunt semnate electronic nu sunt valide. Legea spune clar ca procesul verbal trebuie să fie semnat olograf, altfel este nul.
Apropo de documentele semnate electronic, acestea sunt valide doar atâta timp cât sunt transmise în mod electronic. Pana acolo mai este drum lung
The post Amenda Rovinieta fără semnatura agentului constatator appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>The post Cum aflu informatii despre rovinieta mea appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>In cazul in care din diferite motive doriti sa aflati mai multe informatii despre rovinieta, acest lucru se poate face din doua locuri:
Sfatul meu este sa solicitati informatiile telefonic, deoarece veti primi un raspuns mult mai rapid decat prin email in cele mai multe dintre cazuri.
The post Cum aflu informatii despre rovinieta mea appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>The post Cum aflu daca am luat amenda pentru rovinieta? appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>Din pacate am muscat-o si eu ieri
Am iesit cu masina si am uitat ca rovinieta imi era expirata de 2 zile. In dimineata aceasta mi-am adus aminte si am achizitionat o rovinieta de la emag pentru 1 an.
Acum sunt putin nedumerit daca am luat amenda. Este vreo modalitate prin care pot afla acest lucru?
Daca nu, cand, cum si unde ajunge amenda?
Am citit ca foarte multi o contesta din diferite motive si unii chiar au castig de cauza. Credeti ca as avea vreo sansa daca as contesta-o si eu?
The post Cum aflu daca am luat amenda pentru rovinieta? appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>The post Model contestatie pentru amenda rovinieta appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>Multumim tuturor celor care au participat la creearea acestui model si pentru ca au avut bunavointa sa il faca public.
Către
Judecătoria ………………..
Domnule Preşedinte,
Subscrisa, ………………….., cu sediul în ……………………………,
în contradictoriu cu
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) – Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica – CESTRIN, cu sediul la adresa Bd. Iuliu Maniu 401A, sector 6, Bucureşti,
formulăm prezenta
Plângere împotriva procesului-verbal de contravenţie
Seria ……… nr. ………….. din data de …………., încheiat de agent constatator …………. ………. angajat al C.N.A.D.N.R S.A.-CESTRIN, cu autorizaţia de control nr. ……………., prin care solicităm
În principal:
anularea procesului-verbal susmenţionat şi, pe cale de consecinţă:
anularea măsurii de sancţionare contravenţională a subscrisei
În subsidiar:
înlocuirea sancţiunii contravenţionale cu avertisment.
Scurt istoric al situaţiei de fapt
În perioada anului trecut, subscrisa S.C. / PF …………………….. nu am achitat rovinieta aferentă perioadei de utilizare a drumurilor publice conform dispoziţiilor legale. Acest fapt nu a fost unul intenţionat şi s-a datorat unei neglijenţe de natură administrativă. Această neglijenţă a fost sesizată şi remediată la data de ……………., când a fost achitat tariful de utilizare pe o perioadă de 12 luni, în valoare de 28 de euro.
La data de ……………., subscrisa a primit un proces verbal de constatate a unei contravenţii (numită în continuare contravenţia nr. 1), similar celui supus contestaţiei în prezenta speţă. Subscrisa a înţeles şi a recunoscut culpa în care s-a aflat şi a achitat amenda cu care a fost sancţionată.
La data de …………………, subscrisa a primit un nou proces verbal contravenţional care atestă o contravenţie ulterioară (numită în continuare contravenţia nr. 2) pe care îl contestăm. Prin intermediul acestui proces verbal, ni s-a adus la cunoştinţă că am fost înregistraţi, la data de ……………………, pe raza ……………………….., jud. …………… DN …………………, circulând cu vehiculul cu numărul de înmatriculare ………………………. fără a avea achitată contravaloarea tarifului de utilizare reglementat de O.G. 15/2002.
Înregistrarea a fost efectuată cu ajutorul mijloacelor tehnice ale sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control ar rovinietei – SIEGMCR, respectiv o camera montată în localitatea ………………….
Motivele pentru care întelegem să contestăm contravenţia nr. 2 sunt urmatoarele:
Contravenţia nr. 1 este aceeaşi cu contravenţia nr. 2, fiind incidente prevederile O.G. 2/2001, precum şi prevederile CEDO şi ale Codului penal românesc în ceea ce priveşte reglementarea faptelor săvârşite în formă continuă;
Suma primita de CNADNR drept valoare de despagubire reprezintă contravaloarea unei roviniete pe 12 luni.
Pe larg,
Având în vedere de următoarele aspecte, considerăm contravenţia nr. 1 ca fiind aceeaşi cu contravenţia nr. 2:
În lumina jurisprudenţei CEDO, contravenţiile referitoare la circulaţia pe drumurile publice sunt încadrate în sfera ”acuzaţiilor în materie penală” la care se referă primul paragraf al art. 6 CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat în jurisprudenţa sa (Cauza Maszini c. României – hotararea din 21.09.2006, Eanady c. Slovaciei, Ziliberberg c. Moldovei) că normele juridice ce sancţionează astfel de fapte au caracter general şi că urmăresc un scop preventiv şi represiv, aceste criterii (alternative) fiind suficiente pentru a demonstra că fapta în discuţie are, în sensul art. 6 din Convenţie, caracter penal. Ca o consecinţă a aplicării în cauză a dispoziţiilor art. 6 din Convenţie prezentul litigiu trebuie să ofere şi garanţiile procesuale recunoscute şi garantate de acest articol. Pe cale de consecinţă trebuie recunoscute şi garanţiile specifice în materie penală din art. 6 al Convenţiei, printre care lipsa pericolului social, precum şi înlesnirile oferite de Codul penal.
Art. 17 alin. 1 din Codul penal defineşte infracţiunea ca „fapta care prezintă pericol social, săvârşită cu vinovăţie şi prevăzută de legea penală”. În accepţiunea sa cea mai generală, contravenţia, asemenea infracţiunii, conform CEDO, este o fapta a omului, un act de conduita exterioara a acestuia, interzis de lege sub o sancţiune specifică, care este pedeapsa1. Spre deosebire de infracţiune, care prezintă pericol social mai ridicat, cu consecinţe mai grave si dăinuie în timp, la contravenţie, acest pericol este mai redus, iar urmările sunt mai reduse;
Conform doctrinei, „infracţiunea continuă se caracterizează prin prelungirea în chip natural a acţiunii sau inacţiunii, ce constituie elementul material al laturii obiective, după consumare, până la intervenţia unei forte contrare. Tot doctrina de specialitate ne indică, în mod unitar, modul în care pot fi identificate infracţiunile continue, şi anume „după elementul material al laturii obiective ce presupune o acţiune ori o inacţiune ce durează în timp ca: deţinerea, rămânerea, purtarea, conducerea unui autovehicul etc. Activitatea infracţională la unele infracţiuni continue este susceptibilă de întreruperi care sunt determinate de natura activităţii infracţionale, spre exemplu portul ilegal de uniforma care poate fi întrerupt noaptea şi reluat dimineaţa. Aceste întreruperi ţin de natura infracţiunii şi nu afectează unitatea infracţiunii continue” 2.
În cazul de faţă, intervenţia forţei contrare este notificarea de către agentul constatator al contravenţiei nr. 1, contravenţie recunoscută de subscrisa. Însă, prin contravenţiile ulterioare (cu referire specială la contravenţia nr. 2), ni se creează o situaţie mai grea decât cea prevăzută în legea penală, fiind ţinuţi la plata mai multor amenzi pentru aceeaşi faptă.
În subsidiar, vă învederăm că dreptul penal romanesc, nu reglementează cumulul aritmetic al pedepselor decât în cazuri extreme, expres şi limitativ prevăzute de lege; astfel, dacă instanţa ar alege să aplice cumulul de amenzi contravenţionale, ni s-ar crea o situaţie mult mai dificilă în comparaţie cu pericolul social generat de fapta săvârşită.
Una dintre trăsăturile esenţiale ale contravenţiei este existenţa pericolului social. În doctrină, precum şi în practică se remarcă obligativitatea organelor judiciare de a analiza in concreto respectiv gradul de pericol social de la caz ca caz. În speţa de faţă, în mod evident, această analiză nu a fost efectuată.
Suma primita de CNADNR drept valoare de despagubire reprezintă contravaloarea unei roviniete pe 12 luni.
Conform art. 8 alin. (3) din O.G. 15/2002, modificată ulterior, „contravenientul are obligaţia de a achita, pe lângă amenda contravenţională, cu titlu de tarif de despăgubire, în funcţie de tipul de vehicul folosit fără a deţine rovinietă valabilă, sumele stabilite conform Anexei nr. 4”.
Conform sus-citatei anexe nr. 4, cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil pentru un autoturism este de 28 de euro, adică identic cu tariful de utilizare pentru 12 luni a drumurilor naţionale. Această situaţie este valabilă pentru toate categoriile de vehicule menţionate în anexele nr. 1 (care reglementează nivelul de utilizare a drumurilor naţionale) şi nr. 4 (care reglementează cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil) din Ordonanţa nr. 15/2002, cu modificările ulterioare.
S-ar putea trage concluzia că acest tarif de despăgubire reprezintă contravaloarea rovinietei pe 12 luni şi că, odată achitat acest tarif, utilizatorul drumurilor naţionale va avea o rovinietă valabilă. Acest aspect este contrazis de comportamentul CNADNR S.A. care, în mod abuziv, percepe tariful de despagubire la fiecare nouă presupusă „contravenţie” pe care o constată.
În concluzie, în eventualitatea în care un vehicul tranzitează drumurile naţionale timp de câteva luni, fără să aibă cunoştinţă că nu o deţine rovinietă valabilă, poate fi amendat contravenţional de cateva zeci de ori şi, pe lângă această sancţiune, va trebui să achite către CNADNR S.A. tot atâtea tarife de despăgubire câte presupuse contravenţii a săvârşit! Or, dacă s-ar proceda în asemenea fel, deşi legea este foarte clară în sens contrar, ar lua naştere o situaţie extrem de dificilă pentru contravenient, disproporţionată faţă de pericolul social generat.
Având în vedere argumentele expuse, vă solicităm să luaţi măsurile legale care se impun în acest caz, respectiv anularea sancţiunilor prezentului proces verbal, respectiv înlocuirea cu avertisment.
În drept, invocăm art. 5 alin. (2), art. 20 alin (2) din OG 2/2001, art. 8 alin. (3) din O.G. 15/2002,
În probaţiune depunem dovada cu înscrisuri.
Depunem prezenta plângere în doua exemplare, pentru comunicare.
Cu stimă,
…………………………
………………………….
1 Constantin Bulai, Infractiuni si contraventii, Criterii de deosebire in teoria dreptului si in legislatie, in “Studii si cercetari juridice” nr 2/1973, p. 261-271.
2 Constantin Mitrache, Drept penal Roman, partea generala, p.232 – 233
Sursa: Av. Piperea.ro
The post Model contestatie pentru amenda rovinieta appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>The post Anvelope All-season vs Anvelope de Vara appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>Cand vine vorba sa alegem un cauciuc dedicat unui sezon vom avea intotdeauna siguranta ca nu va exista nici un compromis in ceea ce priveste aderenta si performanta in sezonul respectiv.
Anvelopele de vara se mai numesc si anvelope de performanta, acestea vor fi compatibile pentru 3 sezoane (primavera, vara si toamna), de asemenea acestea sunt eficiente in prevenirea acvaplanarii ceea ce da un plus de siguranta in perioadele ploioase. Multe dintre aceste anvelope sunt dotate cu canele in banda de rulare cu ajutorul carora apa este ghidata si evacuata pentru a imbunatatii controlul cand asfaltul este umed
„Anvelope de vara ofera o mai buna aderenta pe suprafete uscate si umede decat anvelopele all-season”, a declarat Mike Markoff, de la divizia anvelopelor de mare performanta Goodyear.” Acestea sunt concepute pentru a maximiza aderenta n.n. la temperaturi calde.
Avelopele all-season au reprezentat intotdeauna un compromis din comoditate intre anvelopele de vara si anvelopele de iarna. Compromisul este dat de faptul ca aceste anvelope sunt la fel ca orice produs 2 in 1, nu va puteti astepta ca acesta sa functioneze la performanta maxima pentru toate cele 2 functii. La fel se intampla si cu anvelopele all-season, nu este inca posibil ca un cauciuc sa inglobeze caracteristicile de performanta pentru vreme calda si pentru vreme rece intr-unul singur. Cauciucul ca orice polimer are o temperatura de tranzitie, iar in functie de temperatura la care este utilizat acesta se va comporta total diferit, anvelopa de vara la temperaturi scazute pierzandu-si foarte multe din calitati.
Astfel nu veti obtine maximul de performata in nici un tip de conditii de vreme folosind anvelope al-season, asta nu inseamna ca acestea va vor duce de la punctul A la punctul B este vorba despre setarea unor asteptari realiste cu privire la performanta lor. Exista si avantaje cand vorbim despre anvelopele all-season referitoare la uzura, acestea beneficiaza de o rezistenta mai mare la uzura decat cele de vara. De asemenea in ceea ce priveste folosirea de anvelope dedicate trebuie specificat ca soferii trebuie sa fie mult mai pro-activi inainte de a pleca la drum si sa cunoasca conditiile de drum si sa anticipeze de care anvelope vor avea nevoie.
Daca aveti deja un set de anvelope de iarna pentru zapada si gheata, atunci anvelopele de vara sunt cea mai buna alegere pentru restul anului. Ambele anvelope, de vara si de iarna, abordeaza focalizat necesitatile de performanta si aderenta pentru sezonul dedicat pentru le face cat mai performanta in conditiile meteo respective.
Daca preferi sa nu iti petreci timpul facand cercetari si cautand ce avelopa ti se potriveste, ANVELOPEX.RO vine in sprijinul tau cu un magazine on-line dedicat anvelopelor de calitate unde puteti selecta anvelopa dorita si in functie de mai multe criterii precum nivel de zgomot produs in mers dar si efiecienta cu privire la combustibil. Facand o comanda chiar acum vei beneficia de transportul gratuit in toata tara cu posibilitate de retur 30 de zile.
The post Anvelope All-season vs Anvelope de Vara appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>The post Trebuie sa ai rovinieta „pe foaie”? appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>Soferii nu sunt obligati sa aiba la ei foaia cu rovinieta, deoarece politistii de la rutiera au dispozitive cu care pot verifica daca exista sau nu o rovinieta pe acel numar de inmatriculare.
Cu toate acestea, este bine sa o aveti si printata deoarece sunt situatii in care vi se cere si scapati de niste batai de cap.
De exemplu, mie mi-a fost ceruta la vama cu Republica Moldova. Sigur vamesii de acolo nu aveau acel dispozitiv.
The post Trebuie sa ai rovinieta „pe foaie”? appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>The post Ce trebuie sa stiti despre schimbul de anvelope appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>In special iarna nu aveti cum evita schimbul de anvelope caci este, prin lege, obligatoriu sa va dotati masina cu unele de iarna, care sunt capabile sa se adapteze conditiilor meteo schimbatoare si dificile de pe perioada sezonului rece. Daca veti intarzia sa faceti acest pas, nu numai ca sunteti pasibil de amenda si retinerea certificatului de inmatriculare de catre politia rutiera, ci va expuneti si unui mare pericol de accidentare, caci lipsa unor anvelope de iarna se traduce printr-o aderenta scazuta a masinii la sosea si o capacitate scazuta a anvelopei de a elimina din calea masinii gheata, apa si zapada care va pot face sa pierdeti controlul volanului in orice moment.
Si pentru ca este atat de important sa va schimbati anvelopele, Decembrie, cel putin pentru orasele situate la deal si campie, este ultima luna in care puteti face aceasta miscare, inainte de a risca la fiecare drum parcurs.
Daca anvelopele de iarna de anul trecut sunt prea tocite, renuntati la ele si inlocuiti-le cu unele noi caci numai asa veti circula in siguranta.
Nu recurgeti la compromis precum anvelope la mana a doua. Mai bine alegeti un set de anvelope all season noi decat sa folositi o anvelopa deja tocita mergand doar pe ideea ca este mai putin tocita ca a dumneavoastra si va puteti folosi de ea.
Cand schimbati anvelopele, nu uitati de echilibrarea rotilor si geometrie. Sunt detalii importante raspunzatoare de buna functionare si rulare a anvelopelor. In lipsa acestora, anvelopele se pot deteriora mai repede decat ar trebui sau se pot toci inegal.
In cazul in care se impune inlocuirea anvelopelor de iarna de anul trecut cu unele noi, va recomandam sa intrati pe www.anvelopex.ro si sa va alegeti de acolo anvelopele potrivite masinii personale. Preturile sunt accesibile si in plus beneficiati de o multime de avantaje: Livrare gratuita oriunde in Romania, posibilitate de retur in 30 de zile, garantie 2 ani fara a exclude nici faptul ca toate anvelopele sunt fabricate recent, nu au cauciucul invechit asadar sunt noi in toate privintele.
La AnvelopeX veti gasi cele mai bune oferte in materie de anvelope de iarna si nu numai! Comercializam si anvelope all season si anvelope de vara atat pentru masini cat si pentru motociclete sau utilaje comerciale, conditiile si avantajele clientilor fiind, indiferent de produsul achizitionat, cele mai sus mentionate.
Oricand aveti nevoie de anvelope noi de la producatori de top in care aveti incredere, nu trebuie decat sa intrati pe site si sa comandati! Procedura este una cat de simpla si va ocupa putin timp, ramanand ca apoi sa le primiti direct la adresa mentionata fara costuri ascunse si fara complicatii.
The post Ce trebuie sa stiti despre schimbul de anvelope appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>The post Licitatie masini ridicate Arad appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>Nu sunt sigur ca inteleg corect ideea. Deci, imi las masina parcata, chiar neregulamentar fiind iar iei o ridica si apoi o scot la licitatie?
Unde naiba traim? In jungla?
The post Licitatie masini ridicate Arad appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>The post Noul cod rutier 2014 pe intelesul tuturor appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>Daca sunteti in cel de-al 2lea caz, va recomand cu incredere:
Recomandarea mea este urmatoarea: cititi cu atentie cartea de 2 ori (sunt doar 135 de pagini structurate foarte frumos si legislatia este foarte usor de inteles daca cititi cu atentie si va imaginati practic situatiile descrise acolo.
Incepeti sa faceti chestionare. Am recomandat drpciv.ro insa in aceeasi masura recomand si e-drpciv.ro un site care are aceleasi intrebari insa construit pe o platforma mai moderna si mai are si o mica comunitate unde se discuta intrebarile. Este destul de util deoarece sunt persoane care explica anumite situatii, mai sunt care vin cu fragmente din legislatie care explica clar de ce A, B sau C este raspunsul corect.
Acestea fiind spuse, spor la invatat, rabdare si multa atentie. Atat “materia” cat si examenul sunt foarte usoare, iar cei care pica ori nu au avut buna vointa sa invete catusi de putin ori nu au fost atenti (sunt multe intrebari capcana).
The post Noul cod rutier 2014 pe intelesul tuturor appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>The post Cat costa scoala de soferi? appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>Cam acestea ar fi taxele pentru scoala de soferi, la care in unele orase (din pacate) instructorii recomanda sa se adauge si „dreptul” pentru oras care in functie de oras poate fi intre 50 – 150 euro.
Eu personal va recomand sa evitati sa dati spaga si sa tineti minte: spagarii de azi, incompetentii de maine!
Cu banii pe care-i dati spaga, mai bine mai faceti cateva ore de conducere.
The post Cat costa scoala de soferi? appeared first on Rovinieta. Un Blog Despre Roviniete.
]]>